Te muți în străinătate? Vezi ce trebuie să faci.

Dacă te-ai hotărît să te muți cu traiul în altă țară, felicitări pentru curaj. În acest articol voi puncta sfaturi de la început de drum, sper să îți fie de folos.

  1. Sănătatea, dacă ai ceva probleme de sănătate, de exemplu cele dentare, rezolvă-le din timp. În aceeași categorie aș integra și o trusă medicală cu medicamentele de primă necesitate.
  2. Limba, acasă cât ești, învață cel puțin un nivel de limbă. Eu zic că B1 pentru început e mai mult decît eficient. Aici te-aș sfătui în felul următor, nu te axa foarte mult pe gramatică. Învață să te exprimi în limba țării în care urmează să te muți. Cel mai bine la inițiere să frecventezi lecții individuale. Să înveți cât mai multe cuvinte uzuale acasă, citește, ascultă cît mai mult, chiar dacă la început nu înțelegi nimic.
  3. Actele, traducerea și autentificarea certificatelor de: naștere, căsătorie etc., e un element obligatoriu. Fă-ți și poze pentru acte, te asigur că vei avea nevoie, aici e mai costisitor. Informează-te din timp de formatul necesar. În plus, diplomele de studii, la fel te-aș sfătui să-le traduci cel puțin.
  4. Alimentația. Dacă îți place mâncarea tradițională, cumpără-ți de acasă în rezervă produse (de exemplu: făină de păpuşoi, diverse crupe, condimente, verdețuri, boboase etc.) care la sigur nu au același gust în străinătate, valabil și pentru dulciuri.
  5. Hainele și încălțămintea, aici e simplu, nu încărca genți întregi, ia doar strictul necesar. Te asigur că în străinătate îți vei schimba stilul :). Mai bine ia-ți ceva din veselă, cearșafuri și perne 🙂

Zbori cu avionul, dacă este posibil trimite colet cu autobusul care știi exact că ajunge la destinație. Îți doresc mult succes, poate sunt sfaturi banale de toți știute, dar uneori neglijate. Pregătește-te din punct de vedere psihologic. În cele ce urmează va fi nu ușor, dar cel puțin tot greul înseamnă element de adaptare.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: